Waarom een pub-quiz over de energietransitie geen winnaar verdient

Samen met bedrijven en studentondernemers uit ons netwerk organiseerden we met Idea een pub-quiz zonder winnaar. Maar voordat we dat uitleggen, eerst 3 vragen uit de pub-quiz: weet jij de antwoorden?

  1. Onze startup HeroBalancer maakt de verwarming van gebouwen efficiënter, door de warmtevraag te berekenen. Dat doen ze door de weersvoorspelling, het gebruikspatroon en de opwarm-karakteristiek van het gebouw te analyseren met hun algoritme.
    Quizvraag: hoe groot is het aandeel van energie dat in een woning voor warmte wordt gebruikt? 53, 69 of 82%?
  2. Yosa, een van onze studentondernemers, heeft een chatbot ontwikkeld die je helpt met de keuze van je boodschappen. Wanneer je je bonnetjes uploadt, kan hun algoritme advies geven over wat je kunt eten. Het kan ook advies geven als je duurzamer wilt eten. Daarnaast meten ze hoeveel plastic tasjes je koopt.
    Quizvraag: hoeveel plastic tasjes koopt een huishouden gemiddeld per jaar? 25, 51 of 88 tasjes?
  3. Biogas produceren is een manier om duurzaam gas te produceren. Zelfs de mest van de koeien kun je vergisten. Dat levert biogas op wat je nuttig kunt gebruiken (in plaats van aardgas).
    Quizvraag: hoeveel poepende koeien heb je nodig voor het gasgebruik van 1 gezin (gas voor het koken, verwarmen, douchen)? 2, 6 of 15 koeien?

[Antwoorden vind je hieronder]

Aan het eind van de middag had het publiek zich uitermate goed vermaakt. Maar dat lag natuurlijk ook aan onze samenwerking met theaterfestival Karavaan: de middag was eigenlijk ook gewoon een theatershow.

De energietransitie doen we samen

Hoe dan ook: iedereen verwachtte natuurlijk de antwoorden en een winnend team. Niet deze keer. Want we wilden niet dat het publiek naar huis zou gaan met de gedachte aan winst of verlies. De energietransitie is namelijk bij uitstek iets dat we samen moeten doen. We wilden liever dat ze naar huis zouden gaan met mooie verhalen van innovatieve duurzame ondernemers. Met meer inzicht in de energietransitie. Met goeie energie. Lazen wij ook op Twitter:

Was dit een quiz, een theatervoorstelling, een ondernemersbijeenkomst over duurzaamheid of iets anders? In ieder geval leuk en interessant. #karavaan

Geen winnaar, wel antwoorden

En we riepen dus geen winnaar uit. We gaven natuurlijk wel de antwoorden: 82% van de energie in een woning wordt voor warmte gebruikt. 51 plastic tasjes koopt een huishouden gemiddeld per jaar. 2 poepende koeien heb je nodig voor het gasgebruik van 1 gezin.

Was het meer dan je dacht? Of minder dan je dacht? Tja, de energietransitie is nou eenmaal niet eenvoudig. Maar gelukkig wel razend interessant. En soms ook nog eens leuk…