Sustenso geeft aftrap voor bouw biovergister

Met een feestelijke bijeenkomst in het fraaie kerkje van Beets gaf Sustenso op vrijdag 8 april de officiële aftrap voor de bouw van zijn eerste biovergister. De vergister krijgt een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar, goed voor de productie van 8 miljoen m3 groen gas, en komt te staan InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar.

Sustenso is een van de startups die zich al in een vroeg stadium hebben aangesloten bij Idea. De oprichters van het bedrijf leggen zich toe op het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor de agrarische sector. Hiervoor werd een innovatief proces ontwikkeld, waarbij vergiste biomassa (digestaat) wordt verwerkt tot volwaardige meststoffen en CO2 wordt verwijderd uit het biogas.

Sustenso’s unieke scheidingsproces is ontwikkeld door een team van ondernemers en wetenschappers met kennis van landbouw, wetenschap, business development en environmental technology. Al met al zijn oprichter/directeur Hans van der Weide en zijn business partners zes jaar bezig geweest met de voorbereidingen. Nu de financiering is afgerond en InVesta is aangesloten als samenwerkingspartner, kunnen de bouwwerkzaamheden beginnen.

Pilot- en demonstratieprojecten

Sustenso heeft een procédé ontwikkeld voor het scheiden van biogas in twee  componenten: methaan en CO2. Het methaan wordt gezuiverd van co2 en als groen gas geleverd aan het netwerk. Dit terwijl de CO2 die vrijkomt bij de productie van groen gas beschikbaar komt voor toepassing in kassen en voor het kweken van algen. Door een deel van de CO2 te gebruiken voor de kweek van algen kan Sustenso de CO2-footprint van het afvalverwerkingsproces sterk verlagen.

Op de Boekelermeer gaat Sustenso nauw samenwerken met InVesta, het expertisecentrum voor biomassa en vergassingstechnologie dat momenteel druk is met de bouw van een nieuw onderkomen. In de zomer moet het nieuwe pand worden opgeleverd en komt er ruimte beschikbaar voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers.

Groen gas en groene micromassa

Hans van der Weide ziet veel voordelen in de samenwerking met InVesta: “Sustenso streeft ernaar om groen afval met een minimale co2-voetafdruk om te zetten in groene grondstoffen zoals groen gas, groene micromassa en voedingsstoffen. Zo sparen we het milieu, ontzorgen we de agrarische sector en geven we zicht op een betere wereld: zonder verspilling, met meer opbrengst.”

Peter Simoes, directeur van InVesta, is blij dat InVesta na enige vertraging nu echt van start gaat. “Met de komst van Sustenso en nog een aantal projecten die in aantocht zijn, kunnen we nu toch echt zeggen dat we als kennis- en expertisecentrum op de kaart staan. In ons pand kunnen straks demonstraties plaatsvinden om ontwikkelingen rondom ‘duurzame moleculen’ zoals groen gas en waterstof te versnellen. Precies waarvoor InVesta is opgericht is.”

Kansen voor West

Voor dit project wordt gebruik gemaakt van subsidie van Kansen voor West en de Provincie Noord-Holland uit het EFRO-programma ‘Duurzame Moleculen’.

Meer info: Sustenso