Met energie uit golven heel Texel van elektriciteit voorzien

Maak kennis met Slow Mill, één van de deelnemers aan het IDEA symposium ‘Energietransitie is Mensenwerk’. In een workshop kom je meer te weten over het mensenwerk achter de golf- en getijde-technologie waar deze organisatie mee bezig is.

De Slow Mill is een zogeheten Wave Energy Converter (WEC) die de energie van zeegolven omzet in duurzame elektriciteit. Dit gebeurt gelijktijdig op twee manieren: een drijver op het water beweegt met golven de golven op en neer, terwijl bladen onder water de zijwaartse golfbeweging opvangen. De Slow Mill kan dus beide golfrichtingen (op en neer èn zijwaarts) benutten. Deze bewegende onderdelen drijven een generator aan die elektriciteit produceert.

Het innovatieve karakter van de Slow Mill zit hem voornamelijk in de constructie, die makkelijk in resonantie komt met de golven en zo effectief elektriciteit kan opwekken. Waar concurrerende technieken alleen werken met grote golven, bereikt de Slow Mill zijn optimale rendement met de ‘4 seconden golven’ die vaak op de Noordzee voorkomen. Worden de golven te hoog, dan zorgt de slimme constructie ervoor dat de Slow Mill onder water wordt getrokken zodat de installatie elektriciteit blijf opwekken zonder overbelasting van onderdelen.

Op dit moment wordt een schaalmodel getest bij Texel en als dat goed gaat, komt er volgend jaar een aansluiting naar De Koog om elektriciteit aan land te brengen. Het uiteindelijk streven is om met honderd units de complete elektriciteitsvraag van Texel in te vullen. De investering bedraagt ca 50 miljoen euro, maar bij de huidige energieprijzen is dat snel terugverdiend.

Bekijk het programma van het IDEA symposium en meld je aan!.