Dat de urgentie hoog is moge duidelijk zijn, aldus voorzitter stichting IDEA Bart-Jan Freriks. Maar de vraag is hoe kunnen we versnellen?

IDEA SYMPOSIUM 23 MEI ONDERNEMEN IN DUURZAAMHEID IS SPRINGEN IN HET DIEPE

Want hoe goed we ook op weg zijn, het gaat ons eigenlijk te langzaam. IDEA staat voor het verbinden van nieuwe ideeën aan ervaren mensen in het ecosysteem Overheid, Onderzoek en Ondernemers.
Niet voor niets luidt de nieuwe pay -off van IDEA: WE HALEN KRACHT UIT ONZE OMGEVING. Energieregio Alkmaar wordt internationaal op de kaart gezet met hoofdspelers InVesta, Energypark Alkmaar en IDEA. Het ecosysteem is er wat IDEA betreft. Maar waar zijn de studenten? Met hen kunnen we de nieuwe kennis uitwisselen in de praktijk. Of praktijkervaring gebruiken om nieuwe ideeën te valideren. Dat komt samen in het veelbelovende project van Technocampus Alkmaar bij Hogeschool InHolland. Hoe kunnen we in het diepe springen om de wereld te verbeteren en toch gecalculeerde risico’s nemen, vraagt Freriks zich af. Ofwel hoe krijg je rendement uit duurzaamheid?

THE VOICE OF HOLLAND IN START-UPS

Freerk Bisschop is directeur van “The voice of Holland in Start ups”, Rockstart Accelerator. Hij concludeert dat er gewoon een goed businessmodel zit in duurzaamheid. Al in 30 landen in de wereld is het goedkoper om duurzame energie te gebruiken. Dus het is niet een beetje “groen doen” en goed voor de wereld, maar het is vooral ook slim om te ondernemen in duurzaamheid. Zo zien we dat China al jarenlang de grootste investeerder is in duurzame (zonne)energie. Waar let een Accelerator nu op bij de selectie van start-ups? De executie van het idee is belangrijker dan het idee zelf. Dat heeft te maken met het team; de belangrijkste asset van een bedrijf en de sleutel tot succes.

PITCHSESSIES

Tijdens de pitchsessie “Hoe vormgeven aan de samenwerking” leren we wat de ingrediënten zijn voor een goede samenwerking. Een belangrijk element volgens Sjoerd Wittkampf (ECN) is structurele valorisatie. “Want het gaat niet vanzelf”. “Samenwerken is bereid zijn om te delen en keuzes maken”, zegt Dook van den Boer (werkambassadeur Technocampus Alkmaar). En ondernemen in duurzaamheid is een bestaansrecht; “als jij het niet doet, dan doet iemand anders het.” Aldus Ralph van Moorsel (ENGIE). In de andere pitchsessie vindt een stevige discussie plaats; er worden kritische vragen gesteld om concrete dingen boven tafel te krijgen; zoals “wat doe je nu eigenlijk precies? ” Daaruit volgen veel tips van ervaren ondernemers die we allemaal mee naar huis kunnen nemen. Wat vindt een aankomend start-up zoals Blue Heart Energy nu zelf belangrijk? De sterke behoefte aan een dagelijkse community waarbinnen een aankomend start-up zich kan ontwikkelen. Nieuwe ervaringen en ideeën neerleggen in dat grote netwerk van IDEA of letterlijk even aan kunnen kloppen bij een mentor.

IDEA INNOVATIESESSIE IN SEPTEMBER

Onze volgende activiteit is gericht op ontmoeten en verbinden. We dagen studenten en ondernemers uit om in informele setting met elkaar aan tafel te komen. Daar moeten wel innovatieve ideeën uit “borrelen”! Houd de agenda in de gaten; in september gaan we van start met de maandelijkse IDEA innovatiesessie, mét natuurlijk een netwerkborrel.